30 май 2023

Работно облекло от дънков плат деним - завръщане към класиката

Обикновено, когато стане въпрос за дънков плат деним, първата асоциация на повечето хора е модата - от модерни мъжки дънки до изящни дамски поли.

Всъщност, ако проследим внимателно развитието на денима във времето ще установим, че първоначалното му предназначение е за работно облекло, а не за дрехи тип мода.

Работно облекло от деним - началото

Като продукт, познатият ни в съвремието деним има дългогодишна история и датира своето съществуване от края на 18-ти век. Тази груба памучна тъкан с изключителна плътност, бива използвана за ушиването на първите класически джинси от Леви Щраус. Традиционно дрехите, направени от деним, са в цвят индиго като за получаването на дънков плат в други цветови гами се използват т.нар. серни багрила.

След като в средата на 19-ти век Леви Щраус се премества от Северна Бавария в Сан Франциско, той решава да отвори собствен магазин за най-различни сухи стоки. Тогава в Калифорния са особено популярни златотърсачите, които имат нужда от здрави работни дрехи, от мъжко работно облекло, което да им позволи спокойно да извършват своята специфична дейност. Разбира се, от подобно нещо се нуждаят и фермери, каубои, работници във фабрики. 

Съответно, Щраус решава да прояви своята иновативност и предприемчив дух, и през 1873 година, заедно с шивача Джейкъб Дейвис, патентоват първия чифт дънки. С годините дънките се налагат на пазара като невероятен материал за защита, без това да отнема от техния неподражаем стил. Така светът се запознава с първите работни облекла от дънков плат основно под формата на панталони.

Дънкови работни дрехи - здрави, удобни и модерни

Днес масово работните облекла в България, а и дори в световен мащаб, се правят от изкуствени и/или синтетични материи, които са резултат изцяло на химически синтез. Става въпрос за текстилни материи като полиестер, полиамид (найлон), спандекс (ликра, еластан) и други подобни.

Преди много години, още преди индустриалната революция и появата на първите текстилни манифактури в Англия в средата на 18 век, текстилът се е произвеждал само от естествени влакна от растителен и животински произход. Най-известният текстил от растителен произход е широко използваният днес памук - задължителен и основен елемент в състава на здравото, удобно и модерно работно облекло от дънков плат деним. 

Производственият процес на такива дрехи е изключително продължителен, сложен и скъп. Той включва подготовката на кройките, самото кроене, ушиването на работните дрехи и прането им в специализирани перални, преди да се стигне до завършеният вид на съответният артикул. Няма значение дали става въпрос за зимно работно облекло, лятно работно облекло, работен гащеризон, работно яке, работен панталон, работна престилка или друго работно облекло - производството винаги се подчинява на едни и същи принципи.

Днес технологиите в текстилната индустрия са изключително напреднали, налице е и изобилие от различни видове дънков плат. Това дава възможност да се правят облекла с различна плътност и състав на плата спрямо извършваната дейност. 

Работните облекла от деним са особено подходящи за хора, занимаващи се със строителни и монтажни дейности, металообработване, заваряване. Те са все по-търсени и предпочитани от клиентите, защото съчетават класиката с модата по възможно най-добрия начин.

Публикация на: Мария Габриел