24 септември 2021

Полезни свойства на колагена

Какво представлява колагенът?

Колагенът е основна съставна част на съединителната тъкан, отговорна за здравината, еластичността и подвижността на ставите, нормалното състояние на костите, мускулите и кръвоносните съдове. Когато имаме дефицит на колаген тъканите се късат по-лесно, а костите стават по-чупливи. Той е важен и за поддържането на кожата здрава и еластична. Добре е да знаем, че колагеновата молекула се отличава с големи размери и за да се усвои от организма, трябва да бъде хидролизирана.

Колагенът представлява протеин, който образува съединителна тъкан в тялото. Има го в нашите мускули, кости, кожа, кръвоносни съдове, храносмилателна система и сухожилия. Нездравословното хранене, високата консумация на захар, тютюнопушенето, хормоналният дисбаланс, прекомерното излагане на слънце, дехидратацията допринасят за неговото бързо изчерпване. Важно е да знаем, че за да бъде добре усвоен от кожата, колагенът трябва да е разделен на колагенови пептиди с точно определена молекулна маса, за да бъде максимално полезен. Този процес на разделяне се нарича хидролиза. При редовен прием колагеновите пептиди подмладяват кожата, придават мекота и гладкост, намаляват бръчките, забавят естествените процеси, които съпътстват стареенето, подобряват здравината на косата.

Типовете колаген и техните свойства

Известно е, че съществуват поне 16 различни вида колаген, но основните видове са типовете I, II, III.

Колаген тип I - основно се съдържа в кожата, сухожилията, кръвоносните съдове и в по-малки количества във вътрешните органи и чревните пътища. Той е и най-разпространеният в човешката система. Подпомага зарастването на рани и еластичността на кожата. В сравнение с другите типове е много устойчив и издържа на големи натоварвания.

Колаген тип II - основно участва в грижата за ставите и хрущялите ни, затова и е най-полезен при болки в ставите. Богат е на аминокиселини и съдържа изключително важните за ставите хиалуронова киселина и хондроитин – вещества, които подпомагат тяхното здраве. Затова се смята, че този тип колаген влияе положително при остеоартрит и други видове ставни проблеми.

предимства на колагена

Колаген тип III - явява се сред основните компоненти на кожата, стените на кръвоносните съдове (недостигът му може да доведе до тяхното разкъсване) и белите дробове. Обикновено се намира в т.нар. ретикуларни влакна - веществата, които изграждат съединителната тъкан. Играе важна роля за еластичността на кожата, както и за плътността и нечупливостта на ноктите. Колагенът от тип III, както и тип I, помагат за поддържане на функционалната цялост на сърцето.

Важното обаче, от което зависи усвояването и ефекта на колаген, не се определя от типа му, а от големината на неговата молекула. Доказано е, че колагеновите частици с различна големина стимулират различни видове клетки да произвеждат различни видове колаген.

Кога се повишава нуждата от прием на колаген?

Нуждата от прием на колаген обикновено се повишава при следните случаи:● При травми на опорно-двигателния апарат

  • При недостатъчно снабдяване на ставния хрущял с колаген
  • При наднормено тегло
  • При зряла и напреднала възраст
  • При водене на заседнал начин на живот
  • При повишена чувствителност към промени във времето
  • При увеличена физическа активност/интензивно спортуване
  • При проблеми в движението

Важно е да отбележим, че ако не бъдат предприети съответните мерки, всички тези рискови фактори стават предпоставка за по-сериозни проблеми и увреждане на опорните стави. В тази връзка е добре да не забравяме, че навременната профилактика и грижа за ставите са от първостепенно значение.

Публикация на: Мария Габриел