21 май 2021

Уникални факти за птиците, за които дори не подозирате

Заради забързания начин на живот, все повече хора неусетно се отдалечават от природата, а вероятно малцина обръщат внимание на птиците. Но знаете ли, че само в България са регистрирани 409 вида птици. Под защита са 327 от тях, а 140 са включени в Червената книга. От векове птиците са важна и неразделна част от човешкия живот като понякога е истинско удоволствие просто да седнеш сред природата и да им се порадваш. Освен, че са много красиви, се оказва че те са и удивителни същества. Ето и няколко факта за птиците, които определено ще ви изненадат.

Очите на щрауса са по-големи от мозъка му

Средно мозъкът на щрауса тежи около 42 грама като само едното му око пък е близо 48 грама. Големината на очите на щраусите са плод на еволюцията, за да успеят да си набавят храна и да гарантират безопасността си щраусите като могат да виждат не само напред, но и настрани.

Температурата на щраусите е с 8 градуса по-висока от човешката

При птиците терморегулацията е добре развита като в зависимост от вида им вътрешната температура варира между 40 и 43 градуса. Това се обяснява с по-бързия метаболизъм на птиците като също така високата температура скъсява периода на мътене. Новоизлюпените пиленца пък се нуждаят от топлината на родителите си, тъй като не могат сами да регулират телесната си температура.

Птиците не се потят

Птиците не се потят нито когато са в покой, нито по време на полет. Те просто нямат потни жлези - те успяват да охлаждат телата си благодарение на добре развитата си дихателна система. В особено горещо време крилата им също помагат да се разхладят. Птичата кожа е тънка и суха, а на повърхността й се отделя единствено смазка за перата.

Съществуват ли в света отровни птици

Доста необичаен феномен, но е факт - в света съществуват 6 вида отровни птици. Тяхната токсичност обаче е пасивна. Отровните вещества се активират само когато птицата е застрашена или нападната. Съприкосновението с такива животинки може да предизвика болка и изтръпване, но не и смърт за човека. Повечето от тези странни птици обитават Нова Гвинея.

Колибрито изяжда 2 пъти повече храна от теглото си

Колибрито е най-малката птичка на земята. Теглото на някои видове дори не достига и 2 грама. Тя обаче е доста бърза като по време на полет скоростта им може да достигне рекордните 80 километра в час. Тъй като на ден тя изразходва в пъти повече енергия от собственото си тегло, тази птица се нуждае от  много храна - нектар от растения и дребни насекоми. В света има повече от 350 вида колибри, но всички те се хранят докато летят.

Публикация на: Мария Габриел