27 май 2021

Неразгадани мистерии

БУЧЕНЕТО В ТАОС

Жителите и гостите на малкия град Таос в Ню Мексико в продължение на дълги години са озадачени от загадъчно слабо бучене на ниски честоти в пустинната област. Някои вярват, че то е в резултат на необичайна акустика, докато според други е масова истерия. До ден днешен никой не е успял да локализира източника на звука и никой не е чувал точно един и същи звук два пъти.

КОКАИНОВИТЕ МУМИИ

Когато немски учени тестват и изследват останките на египетски мумии през 1992-ра година откриват следи от кокаин и тютюн. Това е много озадачаващо, тъй като по това време в Египет няма такива наркотици. Кокаинът е култивиран в Америка, а липсват писмени сведения за търговски отношения между двата континента.

КРАВЕШКИ КОМПАС

Знаете ли, че докато се хранят кравите се насочват с лице на север или на юг ? Използвайки сателитни снимки, екип от следователи достига до заключението, че кравите винаги стоят с лице към магнитните полюси докато се хранят или си почиват.

ПАРАНОРМАЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И СВРЪХЕСТЕСТВЕНИ ВЪЗПРИЯТИЯ

Светът на паранормалните възможности и свръхестествени възприятия е сред най-необясними явления. Изследователи провеждат тестове в продължение на дълги години върху хора, които твърдят, че притежават свръхестествени способности, но и до днес резултатите все още са отрицателни или противоречиви. Някои спорят, че паранормалните възможности не могат да бъдат подложени на тестове, защото по неизвестни причини те изчезват в присъствието на скептици и учени.

КАК ПЕПЕРУДИТЕ ЗНАЯТ КЪДЕ ДА ЛЕТЯТ

Всяка година пеперудите монарх тръгват на мигриращо пътуване дълго хиляди километри, което отнема месеци наред. Пеперудите монарх снасят яйца като стигнат до края на пътуването си и след това умират като жизненият им цикъл продължава едва шест месеца. По неясни причини новоизлюпените пеперуди знаят пътя обратно за дома, което повдига въпроса откъде знаят накъде да летят.

ДОМАТИТЕ С ПОВЕЧЕ ГЕНИ ОТ ХОРАТА

Доматите имат повече от 30 хиляди гени, докато хората имат между 20 и 30 хиляди. Този проблем съществува в различни варианти през годините и е известен като парадоксът Си. Но през 2003-та година решават да го променят на Енигма, но загадката все още остава неразгадана.

ТЪМНАТА МАТЕРИЯ

Биолозите приемат, че повече от 27% от Вселената се състои от тъмна материя, но те са по-сигурни в това какво не е тъмната материя, отколкото за това какво е. Според една от теориите тъмната материя на Вселената е създадена от първични черни дупки. Това е хипотетичен вид материя, различна от неутрони и тъмна енергия.

СИНХРОННИТЕ СВЕТУЛКИ

Макар, че има около 2000 вида светулки в света, синхронните светулки - онези, които могат да координират летежа си, се срещат само на няколко места по земята и синхронният им полет все още е необясним за учените, но е изумителен феномен за изследователи.

Публикация на: Мария Габриел