21 май 2021

Изумителни детайли от природата

Чайките могат да пият солена вода

Учените дълги години не се съгласяват с наблюденията на моряците, че чайките могат да пият морска вода. Те подкрепят тезата, че тези птици използват солената вода само за да почистват гърлата си. Впоследствие обаче категорично бе доказано, че чайките наистина пият солена вода благодарение на специална жлеза те успяват да пречистят солта от кръвта си образувайки солена течност, която изхвърлят през ноздрите си. Разбира се, ако има прясна вода чайките биха предпочели нея.

Кокошките могат да се преструват на мъртви

Изправени пред лицето на опасността кокошките са способни на цялото театрално представление. Те се преструват на мъртви - орнитолози обясняват пилешката хипноза със силно развития инстинкт за самосъхранение. Всъщност когато се чувстват застрашени кокошките не се преструват на умрели и не изпадат в хипноза. Те просто се вцепеняват от страх. Подобно поведение се среща и при други видове птици.

Зрението на ястреба е 8 пъти по-добро от човешкото

Ястребите и други хищни птици се отличават с отличното си зрение. Те могат да видят до най-малкия детайл обекти на изключително далечни разстояния. Очните ябълки на тези птици са кръгли, на което се дължи и обостреното им зрение. Освен това ретината им съдържа много свръхчувствителни клетки. В допълнение роговицата им е плоска, а не изпъкнала, заради което образите, които виждат са кристално ясни дори по време на полет.

Фламингото на 81 години

В дивата природа фламингото живее около 25 години, но с качествена храна и при подходящи условия животът им може да бъде в пъти по дълъг. Доказателство е фламингото отглеждано в австралийския зоопарк от 1933г. През 2013 г. красивата птица трябваше да бъде умъртвена, след като беше нападната и пребита от хулигани. Месеци наред ветеринари полагат усилия да подобрят състоянието й, но за жалост безуспешно.

Нито една птица не търпи неканени гости

Изключение правят единствено северноамериканските сови. Те имат навика да пускат малки змийчета в гнездата при малките си. Защо - тъй като совите се хранят с мишки и бръмбари, често гнездата им привличат рояци с насекоми. Малките змии пък се хранят точно с насекомите като по този начин пречистват всички носители на инфекции без да са заплаха за малките. Сложна, но идеално замислена схема за опазване на храната и здравето на поколенията.

Великолепната фрегата

Това е птица от семейство Фрегатови. Подобно на пеликаните, те имат силно развита торбичка под човката. Мъжкият използва тази торбичка като я издува, за да привлича женската по време на размножителния период. Великолепната фрегата достига до 100 сантиметра дължина, а размахът на крилете й е 215 см. Мъжките са изцяло черни с черна гушка под човката, която се надува като балон чрез размножителният сезон. Въпреки, че перата са черни микроструктурата ги кара да изглеждат лилави. Женските са с черно оперение, но имат бяло на гърдите и долната страна на шията, една кафява лента по крилата и син пръстен около окото, който е отличителен белег на женския индивид от този род. Малките им имат имат бяла пухкава перушина. В клоните където гнездят се наблюдава интересно поведение на тракане с клюн като издават и редица гърлени звуци. Хранят се предимно с риба. Великолепна фрегата прекарва голяма част от своя живот полет със средна скорост 10 метра в час. Единствената подобна птица, която прекарва живота си в полет е черният бързолет.

Публикация на: Мария Габриел